اطلاعيه شماره 7
داروهاي مهار كننده آنزيم مبدل آنژيوتانسين (ACEIs) و عوارض ناشي از آنها
به دنبال انتشار اطلاعيه شماره 1 در ارتباط با عوارض ناشي از داروهاي مهار كننده آنزيم مبدل آنژيوتانسين (ACEIs) ، مركز ثبت و بررسي عوارض ناخواسته داروها، جهت كاهش عوارض ناشي از مصرف اين داروها توصيه مي نمايد نكات زير مورد توجه قرار گيرد:
1- از آنجايي كه سرفه يكي از عوارض قابل توجه داروهاي ACEIs مي باشد، در صورت بروز سرفه در مصرف كنندگان، عارضه دارويي بايد در تشخيص افتراقي مورد توجه قرار گيرد.
2- توصيه مي شود در بيماران مبتلا به اختلالات كليوي ( به خصوص در افراد مبتلا به انسداد عروق كليوي ) كه مصرف كننده اين داروها مي باشند، بررسي دوره اي شمارش لكوسيت ها صورت گيرد، زيرا اين داروها قادر به ايجاد عوارض جدي نظير نوتروپني و آگرانولوسيتوز مي باشند.
3- به بيماران مصرف كننده ACEIs بايد توصيه نمود كه در صورت بروز هرگونه علامت عفونت مانند تب يا گلو درد پزشك معالج خود را آگاه نمايند.
4- جهت كاهش ابتلا به عوارض كليوي، عملكرد كليوي بايد پيش از آغاز به درمان ACEIs ارزيابي گردد و در بيماران مبتلا به اختلال عملكرد كليوي، به خصوص افراد مبتلا يا مشكوك به بيماريهاي عروق كليوي، با احتياط مصرف شوند.
5- پزشكان محترم بايد آگاه باشند كه تورم صورت، چشم ها، لبها، زبان يا اشكال در تنفس ممكن است از علائم و نشانه هاي آنژيوادم باشد و در صورت بروز اين علائم بايد بلافاصله مصرف دارو را قطع نمود.
6- از آنجايي كه اين داروها قادرند فشار خون را به شدت كاهش دهند، بايد در بيماران مبتلا به هيپوولمي، مصرف كنندگان ديورتيكها و افراد تحت دياليز با احتياط مصرف شوند.
7- استفراغ، اسهال، تعريق بيش از حد و دهيدراتاسيون ممكن است موجب كاهش قابل توجه فشار خون در بيماران مصرف كننده ACEIs گردد كه بايد مورد توجه قرار گيرد.
8- از آنجايي كه درمان با ACEIs با ايجاد يك سندرم نادر همراه بوده است كه در ابتدا به صورت زردي كلستاتيك آغاز شده و ممكن است تا حد نكروز برق آساي كبدي پيشرفت نمايد و حتي كشنده باشد، لذا در صورت ابتلا به زردي يا افزايش قابل توجه آنزيم هاي كبدي در بيماران مصرف كننده ACEIs بايد مصرف دارو را قطع نمود.
خواهشمند است در صورت مشاهده هرگونه عارضه مشكوك به دارو، موضوع را از طريق آدرس تهران- صندوق پستي 948-14185 به اين مركز اطلاع دهيد. جهت اطلاع بيشترمي توانيد با شماره تلفن 6405569 تماس حاصل فرماييد.
دفتر تحقيق و توسعه معاونت غذايي و دارويي
وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي
کليه حقوق مادي و معنوي مطالب مندرج، براي سازمان نظام پزشکی خراسان رضوی محفوظ مي باشد.
طراحي و اجرا توسط سروش مهر رضوان