بسم الله الرحمن الرحیم
امروز : شنبه, 01 دی 1403

اطلاعيه شماره 98 تاريخ: 18/3/1388 هشدار مجدد در خصوص عوارض شديد و کشنده ناشي از مصرف سفتریاکسون

اطلاعيه شماره 98

تاريخ: 18/3/1388

هشدار مجدد در خصوص عوارض شديد و کشنده ناشي از مصرف سفتریاکسون

 

به منظور پیشگیری از بروز عوارض شدید و تهدید کننده حیات ناشی از تزریق سفتریاکسون، ضروری است از تجویز و مصرف این فرآورده در موارد غیر ضروری و خارج از اندیکاسیونهای آن اجتناب شود. هم چنین ضروری است هنگام تجویز سفتریاکسون، سابقه حساسیت دارویی بیمار بررسی شده، احتیاطات لازم در این خصوص اعمال شود. لازم به ذکر است که تزریق این دارو باید طی حداقل 15 الی 30 دقیقه در مکانهای مجهز به سیستم احیاء صورت پذیرد.

پیرو اطلاعیه های قبلی اين مرکز در خصوص عوارض سفالوسپورینهای تزریقی و با توجه به دریافت 5 مورد گزارش مرگ متعاقب تزریق سفتریاکسون در دو ماه اول سال جاری، توجه همکاران محترم را به نکات ذیل جلب می نماید:

1. در میان گزارش های رسیده به مرکز ADR از سال 1377 لغایت پانزدهم خرداد ماه 1388، داروی سفتریاکسون با 953 مورد گزارش عارضه مسبب بروز بیشترین عوارض به ثبت رسيده در اين مرکز بوده است. هم چنين در ميان موارد مرگ گزارش شده به مرکز ADR نيز، سفتریاکسون با 40 مورد گزارش، بیشترین موارد مرگ را به خود اختصاص داده است. عوارض گزارش شده عمدتا مشتمل بر آنافيلاکسي و واکنشهاي شبه آنافيلاکسي مي باشند که در گروه عوارض شدید، جدی و تهدیدکننده حیات قرار مي گيرند.

2. با توجه به اينکه يکي از عوامل موثر بر افزايش وقوع عوارض دارويي، مصرف بي رويه فرآورده در موارد غيرضروري مي باشد، اکیدا توصیه می شود از تجویز اين دارو در مواردی به جز انديکاسيونهاي اين فرآورده به عنوان سفالوسپورين نسل سوم، خودداری شود. هم چنين تاکيد مي نمايد از جايگزين نمودن فرم تزريقي آنتي بيوتيکها در مواردي که اشکال خوراکي موثر و قابل تجويز مي باشند، جدا پرهيز شود.

3. از آنجايي که سرعت تزريق اين فرآورده بر وقوع و کنترل عوارض ناشي از آن موثر مي باشد، موکدا توصيه مي شود از تزريق سريع وريدي آن جلوگيري به عمل آمده، انفوزيون وريدي حداقل ۱۵ الي ۳۰ دقيقه به طول انجامد.

4. با توجه به اينکه در برخي از گزارشهاي ارسالي به اين مرکز، بيمار سابقه حساسيت به اين فرآورده يا ساير سفالوسپورينها را داشته است، توصیه می شود پیش از تجویز و يا تزريق این دارو در مورد سابقه حساسیت دارويي از بیمار سؤال شود و چنانچه بیمار سابقه حساسیت به این دارو یا سایر سفالوسپورین ها را دارد، از تجويز آن جداً خودداری شود. هم چنين با توجه به حساسیت متقاطع پنی سیلین ها و سفالوسپورین ها، در صورت وجود سابقه حساسیت به پنی سیلین ها نيز تجویز اين فرآورده فقط در مواقع بسیار ضروری و با احتیاط فراوان صورت پذیرد.

5. تزریق این فرآورده بايستي صرفاً در مراکز مجهز به سیستم احیا انجام گيرد و از تزریق توسط افراد غیر حرفه ای يا در مکانهای غیر از مراکز درمانی مجهز به امکانات احیا جداً خودداری شود.

 

مرکز ثبت و بررسی عوارض ناخواسته داروها

معاونت غذا و دارو- وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي

کليه حقوق مادي و معنوي مطالب مندرج، براي سازمان نظام پزشکی خراسان رضوی محفوظ مي باشد.

طراحي و اجرا توسط سروش مهر رضوان