اطلاعيه شماره 90
تاريخ: 1387/12/18
یافته های جدید در خصوص آسيب هاي تاندوني به دنبال مصرف فلوروکينولون ها
التهاب و پارگي تاندون از عوارض گروه دارويي فلوروکينولون ها مي باشد که احتمال بروز آن در بيماران بالاي 60 سال، مصرف کنندگان داروهاي استروئيدي و دريافت کنندگان پيوند کليه، قلب یا ريه افزايش مي يابد.
مطالعات اخیر نشان می دهد که احتمال ابتلا به پارگي تاندون يا التهاب تاندوني ناشي از مصرف داروهای متعلق به گروه دارویی فلوروکینولون ها در برخي بيماران افزايش مي يابد. فلوروکینولون ها از جمله زیر گروههای آنتی بیوتیکها بوده، التهاب و پارگی تاندونها از عوارض به ثبت رسیده آنها می باشد. از جمله داروهاي متعلق به گروه دارويي فلوروکينولون ها مي توان به سيپروفلوکساسين، اوفلوکساسين، لووفلوکساسين، موکسي فلوکساسين و نورفلوکساسين اشاره نمود. به منظور پيشگيري از بروز اين قبيل عوارض دارويي، توجه همكاران محترم را به موارد زير جلب مي نمايد:
1- احتمال بروز التهاب يا پارگي تاندون ناشی از مصرف فلوروکینولون ها در گروه سني بالاي 60 سالمصرف کنندگان داروهاي استروئيدي ( از جمله کورتیکواستروئیدها ) و دريافت کنندگان پيوند کليه، قلب یا ريه بیشتر از سایر بیماران مصرف کننده می باشد.
2- اگرچه تاندون آشيل شايعترين محل ابتلا به التهاب و پارگي تاندون در اثر مصرف اين گروه از آنتي بيوتيکها مي باشد، ساير تاندون هاي بدن از جمله تاندون روتاتورکاف يا چرخاننده شانه، تاندون باي سپس، دست و شست دست نيز مي توانند درگير شوند.
3- خطر ابتلا به آسيب هاي تاندوني الزاماً با قطع مصرف دارو از بين نمي رود و مواردی از بروز عوارض تاندوني چندين ماه پس از قطع مصرف دارو گزارش شده است.
4- می بایست به بيماران دريافت کننده فلوروکينولون ها توصیه شود که در صورت بروز علايمی مانند درد، تورم یا التهاب در ناحیه تاندونها، از حرکت و بکار گرفتن عضو تحت تاثير اجتناب نموده، مصرف دارو را قطع نمایند و بلافاصله جهت تغيير رژيم درمانی خود با پزشک معالج تماس حاصل نمايند.
5- فلوروکینولون ها، مانند سایر داروهای ضد باکتری، در درمان عفونتهای ویروسی مانند سرماخوردگی یا آنفلوانزا موثر نمی باشند و مصرف آنها می بایست محدود به عفونتهای باکتریایی شود.
6- افزایش احتمال ابتلا به اختلالات تاندونی در بیماران خاص، مربوط به بيماراني است که فلوروکينولون ها را به صورت سيستميک دريافت مي نمایند و بيماراني که قطره چشمي يا گوشي مصرف مي نمايند، مشمول یافته های جدید در این خصوص نمی شوند.
Reference: www.fda.gov/medwatch
از همکاران محترم تقاضا مي گردد در صورت مشاهده هر گونه عارضه یا اشتباه دارویی، مراتب را از طريق تکميل فرم هاي زرد و ارسال به صندوق پستي ۹۴۸-۱۴۱۸۵ و يا از طريق سايت www.adrmc.ir ، نمابر (88890857 ) يا تماس تلفني (4-88923193) به مرکز ADR گزارش نمايند. |
مركز ثبت و بررسي عوارض ناخواسته داروها
معاونت غذا و دارو- وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي
کليه حقوق مادي و معنوي مطالب مندرج، براي سازمان نظام پزشکی خراسان رضوی محفوظ مي باشد.
طراحي و اجرا توسط سروش مهر رضوان