بسم الله الرحمن الرحیم
امروز : جمعه, 07 ارديبهشت 1403

اطلاعيه شماره 59 تاريخ: 26/6/ 85 مسموميت با سرب

اطلاعيه شماره 59

تاريخ:  26/6/85

مسموميت با سرب

به اطلاع همکاران محترم مي رساند که مرکز ADR دو مورد گزارش مبني بر مسموميت ناشي از سرب به شرح زير دريافت داشته است:

گزارش اول مربوط به آقاي 68 ساله اي مي باشد که به مدت 20 سال به علت ابتلا به ديابت مليتوس تحت درمان با داروهاي ضد قند خوراکي قرار داشته، معتاد به مصرف اوپيوم خوراکي نيز بوده است. از حدود ۲۰ روز قبل از مراجعه به بيمارستان با شکايت از درد شکم، ضعف و بيحالي مفرط، کاهش وزن و سپس کاهش سطح هوشياري به پزشک مراجعه مي کند. بر اساس آزمايش هاي صورت گرفته سطح خوني سربmcg/dl  168  گزارش مي گردد. متاسفانه بيمار عليرغم اقدامات درماني لازم فوت مي نمايد.

مورد دوم آقاي 27 ساله اي است که شاغل در باطريسازي و معتاد به اوپيوم خوراکي مي باشد. از يک ماه پيش از بستري در بيمارستان، به دنبال درد شکم و پهلوها به پزشک مراجعه مي نمايد و از دو هفته قبل لرزش اندامها نيز به علايم بيمار اضافه مي شود. سطح خوني سرب بيمار اندازه گيري وmcg/dl  152 گزارش مي گردد. بيمار سريعا در ICU بستري مي گردد و پس از دريافت اقدامات درماني لازم بهبود مي يابد.

با توجه به گزارش هاي مذکور توجه همکاران محترم را به نکاتي درباره مسموميت با سرب جلب مي نمايد:

1- سرب امروزه به عنوان يكي از پرمصرف ترين فلزات در صنايع مختلف و همچنين به عنوان يك سم بالقوه مطرح مي باشد.

2- منابع سرب بسيار متنوعند، علاوه بر برخي مشاغل صنعتي مانند: باطريسازي، تعمير رادياتور ماشين، تصفيه خانه ها، تخريب و بازسازي پلها،       منابعي نظير هوا، آب، خاك، رنگها، كنسرو مواد غذايي و بسياري منابع ديگر نيز به عنوان منبع حاوي سرب مطرح
مي باشند.

3- در شرايطي كه سطح خوني سرب بالاتر از mcg/dl 40 گزارش شود، احتمال مسموميت با سرب مطرح مي گردد.

۴- علايم مسموميت حاد با سرب شامل بي اشتهايي، تهوع، ضعف، بي حالي و تشنج مي باشدكه ممكن است به آسيب مغزي و آسيب برگشت پذير كليه نيز منجر گردد.

5- علايم مسموميت مزمن با سرب در کودکان، كاهش وزن ، ضعف و كم خوني مي باشد. همچنين در كودكان تغييرات در رفتار و برخورد اجتماعي نيز مي تواند از علايم اوليه مسموميت به شمار رود. در بزرگسالان علايم گوارشي، كوليك و افتادگي مچ دست نيز به ندرت بروز مي كند. همچنين افزايش فشار خون و نقرس نيز ممكن است در اثر تماس مزمن با سرب اتفاق افتد.

6- نكته اي كه كمتر مورد توجه قرار مي گيرد و متاسفانه اخيراً مواردي از آن مشاهده شده، مسموميت با سرب در مصرف كنندگان مواد مخدر         مي باشد.

7- افزودن سرب به هروئين، اوپيوم و آمفتامين ها به منظور افزايش وزن اين فرآورده ها مي تواند در مصرف خوراكي يا وريدي ايجاد مسموميت نمايد.

8- در برخورد با معتادان با علايمي نظير: درد شكمي، تهوع، استفراغ، دردهاي ناحيه كمر و پا، ضعف، كاهش وزن و               بي اشتهايي بايد تشخيص افتراقي مسموميت با سرب نيز در نظر گرفته شود.

 

References:

1. Micromedex 2004

2. Mathew J. Ellenhorn. Medical Toxicology Diagnosis and Treatment of Human Poisoning, 1997, 1565.

3. Richard C.Dart. The 5-minute Toxicology Consult, 2000, 458-463.

4. Archives of Iranian Medicine, January 2006و 9(1).

5. The Quarterly Journal of Medicine, April 1975, 44(174), 275-84.

6. British Medical Journal, May 1987, 294 (6581), 1233.

از همکاران محترم تقاضا مي گردد در صورت مشاهده هر گونه عارضه دارويي، مراتب را از طريق ارسال فرم هاي زرد، نمابر (66417252 ) ويا با تماس تلفني (66404223) به مرکز ثبت و بررسي عوارض ناخواسته داروها گزارش نمايند.

مركز ثبت و بررسي عوارض ناخواسته داروها

معاونت غذا و دارو- وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي

کليه حقوق مادي و معنوي مطالب مندرج، براي سازمان نظام پزشکی خراسان رضوی محفوظ مي باشد.

طراحي و اجرا توسط سروش مهر رضوان