بسم الله الرحمن الرحیم
امروز : یکشنبه, 22 مهر 1403

مقاله ها

18 ماه شانه به شانه کرونا در بیمارستان ها

خراسان رضوی ضرورت ایجاد مراکز درمانی مخصوص بیماران کرونایی را بررسی کرد:


18 ماه شانه به شانه کرونا در بیمارستان ها


محمد حسام مسلمی/ حدود ۱۸ ماه از اوج گیری کرونا در کشور می گذرد   با این حال این روزها بیماری کرونا در مشهد  همچنان می تازد  و میزان فوتی های ناشی از این بیماری به سمت سه رقمی شدن پیش می رود، روزهای سختی که بسیاری از بیماران کرونایی و غیر کرونایی به دلیل کمبود مراکز سی‌تی اسکن سرگردان از این مرکز به آن مرکز هستند؛ مسئولان دانشگاه علوم پزشکی مشهد اعلام کردند که مشهد با این حجم جمعیت و بیمار با کمبود مراکز ارائه کننده خدمات سی تی اسکن  مواجه است و مراکز درمانی هم به دلیل بالا رفتن هزینه خرید و هفت برابر شدن قیمت ها توانایی تجهیز به سی تی اسکن را ندارند، ناتوانی در تجهیز مراکز درمانی به سی تی اسکن در حالی در مشهد خود را نشان می دهد که چه بسا خرابی دستگاه های موجود به این امر دامن می زندو تهیه قطعات آن نیز با مشکل مواجه می شود و این جاست که وقتی به مراکز درمانی برای انجام سی تی اسکن مراجعه می کنیم با شمار زیادی از بیماران مشکوک به ویروس کرونا و سایر بیماران در سالن های شلوغ انتظار مواجه می شویم، یکی از بیماران که برای انجام سی تی اسکن به یکی از بیمارستان های خصوصی مراجعه کرده بود در تماس با روزنامه خراسان از شلوغی و صف طولانی بیماران برای انجام سی تی اسکن در یکی از مراکز درمانی خصوصی گلایه می کند و می گوید: «در ابتدا فکر می کردم با مراجعه به مرکز خصوصی سی تی اسکن از خطر ابتلا به ویروس کرونا دور خواهم شد ولی انگار هیچ فرقی بین بخش دولتی و خصوصی وجود ندارد به گونه ای که هم اکنون در درمانگاه های خصوصی نیز بیماران زیادی در سالن هایی شلوغ منتظر انجام سی تی اسکن هستند». به نظر می رسد با این وضعیت و افزایش بیماران کرونایی و سایر بیماران نیازمند به سی تی اسکن اگر فکری به حال مشهد نشود چه بسا با چالش بزرگی مواجه خواهد شد و ممکن است جان بیماران به خطر بیفتد.


مشهد با کمبود مراکز سی تی اسکن مواجه است


مشکلات تجهیز مراکز درمانی دولتی و خصوصی به دستگاه سی تی اسکن در شهر مشهد را با دبیر کارگروه مراقبت و درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد در میان می گذارم و دکتر علی اصغر انجیدنی در گفت وگو با خراسان رضوی به ناکافی بودن میزان مراکز ارائه دهنده سی تی اسکن در مشهد اشاره می کند و می گوید:  این تعداد مراکزی که خدمات سی تی اسکن ارائه می کنند  با این میزان جمعیت و بیمار واقعا جواب گو نیست.
 وی با بیان این که برای کمک حال مردم دانشگاه علوم پزشکی مشهد برای تجهیز برخی از مراکز درمانی به سی تی اسکن مجوز خرید 4 دستگاه را از وزارت بهداشت با قیمت دولتی دریافت کرده است ،می افزاید: به رغم این که این مجوزها به این مراکز داده شده هنوز نتوانستند این دستگاه ها را به دلیل  قیمت بالا خریداری کنند، اما قول دادند که در چند ماه آینده بتوانند مراکز خود را به «سی تی اسکن» مجهز کنند، درمانگاه «قمر بنی هاشم »در جاده سیمان، درمانگاه «شوریده»، درمانگاه «ولی‌عصر‌(عج)»  و «درمانگاه منطقه سیدی» از جمله درمانگاه هایی هستند که ما مجوز راه اندازی سی تی اسکن را به آن ها دادیم.


برخی از بیمارستان های دولتی در مشهد دستگاه سی تی اسکن  ندارند
وی در ادامه با اشاره به این که هم اکنون 4 مرکز خصوصی و 2 درمانگاه خیریه در شهر مشهد خدمات سی تی اسکن به بیماران ارائه می کنند، می افزاید: بقیه مراکز سی تی اسکن در بیمارستان های دولتی مستقر هستند، اما تعدادی از بیمارستان های دولتی در مشهد مثل ام البنین و علوی دستگاه های سی تی اسکن ندارند، در میان بیمارستان های دولتی بیمارستان های اکبر، امام رضا (ع) ، شهید هاشمی نژاد، قائم و مهر این امکانات را دارند. دبیر کارگروه مراقبت و درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد به ظرفیت بالای برخی از بیمارستان ها برای پذیرش بیماران اشاره می کند و می گوید: برخی از بیمارستان ها با این که ظرفیت خوبی برای پذیرش بیمار دارند اما فاقد خدمات سی تی اسکن هستند و تلاش می کنیم که این ها هر چه سریع تر بتوانند این خدمات را ارائه کنند.


7 برابر شدن قیمت دستگاه سی تی اسکن
انجیدنی با بیان این که خرید و تجهیز یک مرکز درمانی به سی تی اسکن هفت میلیارد تومان هزینه دارد، می گوید: هم اکنون ساده ترین قیمت دستگاه سی تی  اسکن هفت میلیارد تومان هزینه دارد، قیمت ها به یک باره  آن قدر بالا رفت که هیچ مرکزی توان خرید آن را ندارد، قیمت دستگاه سی تی اسکن که کمتر از یک میلیارد تومان بود الان با هفت برابر افزایش قیمت به هفت میلیارد تومان رسیده است. وی در پاسخ به این سوال که آیا دانشگاه علوم پزشکی بودجه ای در خصوص تجهیز و خرید دستگاه سی تی اسکن در اختیار ندارد، می گوید: دانشگاه علوم پزشکی فقط می تواند مجوز راه اندازی سی تی اسکن را در مراکز بدهد، مراکز باید خودشان خریداری کنند،   بیمارستان های دولتی مشهد که مجهز به سی تی اسکن نیستند در اولویت نیستند.


ساخت بیمارستان 3 تا 4 سال زمان می برد
دبیر کارگروه مراقبت و درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد همچنین در پاسخ به این سوال که حدود 18 ماه از زمان شیوع کرونا در مشهد می گذرد چرا  ساخت یک بیمارستان تخصصی ویژه این بیماران که بتواند همه خدمات را پوشش دهد در این مدت برنامه ریزی نشده است؟ می گوید: در این راستا اگر بحث های مالی را کنار بگذاریم ساخت یک بیمارستان تخصصی در کمترین زمان 3 تا  4 سال زمان می برد. انجیدنی با اشاره به شیوع کرونا در مشهد و تصمیم اختصاص برخی از بیمارستان ها برای بیماران کرونایی اظهار می کند: زمانی که در مشهد کرونا شیوع پیدا کرد تمام فعالیت های بیمارستان شریعتی را تعطیل کردیم تا به بیماران کرونایی خدمات ارائه کند، همچنین در تعدادی از بیمارستان های مشهد این اتفاق افتاد.


برنامه ریزی دانشگاه  علوم پزشکی برای ساخت بیمارستان ویژه بیماری های عفونی در مشهد
وی از برنامه ریزی برای ساخت بیمارستان ویژه بیماری های عفونی در مشهد خبر می دهد و می‌افزاید: ساخت این بیمارستان فقط برای بیماران کرونایی نیست، بلکه ممکن است در آینده همانند این بیماری و اپیدمی اتفاق بیفتد و ما باید آمادگی لازم را داشته باشیم.
وی در پاسخ به این سوال که ساخت بیمارستان عفونی در کدام منطقه مشهد قرار است احداث شود؟ می گوید: چون بحث بیمارستان عفونی است فعلا اعلام نمی کنیم چرا که با اعلام مکان آن حساسیت های منطقه ای ایجاد می‌شود، چندین جا برای ساخت این بیمارستان پیشنهاد شده و در حال ارزیابی هستیم که به محض مشخص شدن، مکان دقیق آن را اطلاع رسانی خواهیم کرد.


یکی از بیمارستان های آماده مشهد برای بیماری های عفونی اختصاص می یابد
دبیر کارگروه مراقبت و درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد از تغییر کاربری یکی از بیمارستان های آماده برای اختصاص به بیماری های عفونی در مشهد نیز خبر داد و اظهار کرد: در این خصوص برنامه ریزی  می کنیم و ان شاء ا...  با هماهنگی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی جزئیات آن را اعلام خواهیم کرد، گرچه از اولویت های دانشگاه نیست اما تلاش می کنیم که این اقدام مهم به زودی اتفاق بیفتد.

کليه حقوق مادي و معنوي مطالب مندرج، براي سازمان نظام پزشکی خراسان رضوی محفوظ مي باشد.

طراحي و اجرا توسط سروش مهر رضوان