بسم الله الرحمن الرحیم
امروز : سه شنبه, 04 ارديبهشت 1403

اطلاعيه شماره 94 تاريخ: 21/12/1387 هشدار در خصوص عوارض شديد ناشي از مصرف داروهاي تزريقي

اطلاعيه شماره 94

تاريخ: 21/12/1387

هشدار در خصوص عوارض شديد ناشي از مصرف داروهاي تزريقي

بیش از 50% عوارض به ثبت رسیده در مرکز ADR ناشی از مصرف داروهای تزریقی بوده است که در بسیاری از موارد با رعایت نکات لازم هنگام تجویز یا تزریق داروهای تزریقی، قابل پیشگیری تشخیص داده شده است. لذا اجتناب از تجویز و تزریق غیرضروری داروهای تزریقی می تواند در کاهش بروز عوارض دارویی موثر باشد.

به اطلاع همکاران محترم ميرساند که براساس بررسي های صورت گرفته توسط مرکز ADR، بيش از 50٪ عوارض          به ثبت رسيده در اين مرکز ناشي از مصرف داروهاي تزريقي بوده است. با توجه به اينکه در بسياري از موارد ارسالي به این مرکز، عوارض گزارش شده قابل پيشگيري بوده است، توجه همکاران محترم را به نکات ذيل جلب مي نمايد:

1- اثربخشي داروهاي تزريقي لزوماًً بيشتر از داروهاي خوراکي نيست، لذا در مواردي که امکان استفاده از اشکال غير تزريقي داروها وجود دارد، از تجويز فرآورده هاي تزريقي اجتناب نماييد.

2- داروهاي تزريقي مي توانند منجر به بروز عوارض خاصي شوند که با مصرف فرآورده هاي غيرتزريقي، غيرممکن يا کمتر امکان پذير مي باشد. از جمله اين عوارض مي توان به مواردي نظير آسيب به عصب در محل تزريق، آسيب به عروق در محل تزريق، آبسه يا ساير عوارض در محل تزريق، خون مردگي و خونريزي هاي زيرپوستي، ايجاد زخم و باقي ماندن جاي آن در محل تزريق اشاره نمود.

3- احتمال انتقال بيماريهاي عفوني مانند هپاتيت B، هپاتيت C و ايدز در ميان بيماران، کادر درماني و عموم جامعه   در اثر تزريق هاي غيرضروري افزايش مي يابد. بديهي است يکي از راههاي پيشگيري از انتقال اين بيماريها، کاهش تجويز و مصرف غيرضروري داروهاي تزريقي مي باشد.

4- کنترل و درمان عوارض ناشي از داروهاي تزريقي، در بسياري از موارد، نسبت به ساير اشکال دارويي مشکل تر مي باشد، لذا به منظور پيشگيري از بروز این قبیل عوارض، از تجويز و مصرف غيرضروري داروهای تزریقی خودداري فرماييد.

5- به هنگام تجويز يا تزريق يک داروي تزريقي، حتماً در رابطه با سابقه ابتلا به هرگونه عارضه دارويي نسبت به داروي مورد نظر از بيمار سوال فرماييد زيرا بروز مجدد آن عارضه مي تواند کشنده يا تهديدکننده حيات باشد.

6- هنگام تحويل يا تزريق داروهاي تزريقي، حتماً نام فرآورده را مجدداً از روي برچسب فرآورده بخوانيد تا از تزريق اشتباهي فرآورده ديگر پيشگيري شود.

7- هنگام تحويل يا تزريق داروهاي تزريقي به ظاهر فيزيکي فرآورده توجه نماييد و در صورت مشاهده هرگونه ذرات غيرطبيعي و يا هرگونه تغيير رنگ غيرمعمول از تزريق آن جداً خودداري نماييد.

8- مصرف بي رويه داروهاي تزريقي به دليل نياز به پرسنل آموزش ديده و تجهيزات خاص جهت تزريق، هزينه   تقبل شده توسط بيمار و سيستم بهداشتي را افزايش مي دهد.

از همکاران محترم تقاضا مي شود در صورت مشاهده هر گونه عارضه یا اشتباه دارویی، مراتب را از طريق تکميل فرم هاي زرد و ارسال  به صندوق پستي ۹۴۸-۱۴۱۸۵ و يا از طريق سايت www.adrmc.ir ،  نمابر (88890857 ) يا تماس تلفني (4-88923193) به مرکز ADR گزارش نمايند.

 

مرکز ثبت و بررسی عوارض ناخواسته داروها

معاونت غذا و دارو- وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي

کليه حقوق مادي و معنوي مطالب مندرج، براي سازمان نظام پزشکی خراسان رضوی محفوظ مي باشد.

طراحي و اجرا توسط سروش مهر رضوان