بسم الله الرحمن الرحیم
امروز : پنج شنبه, 30 فروردين 1403

اطلاعيه شماره 54تاريخ 28/ 2 /85 تيوريدازين و عوارض شديد قلبي

اطلاعيه شماره 54

تاريخ   28/ 2 /85

تيوريدازين و عوارض شديد قلبي

 

تيوريدازين دارويي از دسته فنوتيازين ها مي باشد كه در درمان اسكيزوفرني مورد استفاده قرار مي گيرد. اين فرآورده از حدود 45 سال پيش به بازار دارويي جهان عرضه شده است و به عنوان دارويي موثر در كنترل علائم شديد اسكيزوفرني شناخته شده است. به دليل افزايش مدارك و شواهد علمي دال بر وقوع   عارضه طولاني شدن فاصله QT و به تبع آن آريتمي Torsade de Pointes و مرگ ناگهاني ناشي از مصرف تيوريدازين، در حال حاضر تيوريدازين فقط به عنوان خط دوم درمان اسكيزوفرني مطرح مي باشد.

در جولاي 2000 ميلادي تغييراتي در labeling اين فرآورده توسط سازمان غذا و داروي آمريكا ( FDA) به منظور هشدار در مورد عوارض قلبي تيوريدازين صورت گرفت. همچنين متعاقب مطالعات صورت گرفته، شركت داروسازي نوارتيس تصميم گرفت تا پايان 30 ژوئن 2005 ميلادي فرآورده ساخت خود را با نام تجاري Melleril® از بازار دارويي جمع آوري نمايد.

با توجه به مصرف اين دارو در كشور ما و به منظور پيشگيري از بروز عوارض قلبي ناشي از تيوريدازين توجه همكاران محترم را به نكات زير جلب  مي نمايد:

1- تيوريدازين فقط به عنوان خط دوم در درمان اسكيزوفرني مطرح مي باشد، بنابر اين مصرف آن فقط در بيماراني توصيه مي گردد كه به ساير داروهاي آنتي سايكوتيك پاسخ درماني مناسبي نداشته باشند.

2- مصرف تيوريدازين در مواردي غير از خط دوم درمان اسكيزوفرني به هيچ وجه توصيه نمي گردد.

3- مصرف همزمان تيوريدازين با كلوزاپين، پروپرانولول، داروهاي مهار كننده آنزيم CP450 2D6 *و داروهايي با عارضه طولاني شدن فاصله **QT ممنوع مي باشد.

4- مصرف تيوريدازين در بيماران مبتلا به كاهش سطح آنزيمي CP450 2D6 و بيماران مبتلا به سندرم مادرزادي Long QT يا سابقه اختلالات قلبي شديد مانند نارسايي قلبي، آنژين، كارديوميوپاتي، اختلال عملكرد بطن چپ، برادي كاردي و آريتمي هاي قلبي ممنوع مي باشد.

5- توصيه مي شود پيش از شروع به تجويز تيوريدازين، ECG و سطح سرمي پتاسيم اندازه گيري گردد. سطح سرمي پتاسيم پيش از شروع به درمان بايد   نرمال گردد و بيماران مبتلا به فاصله QTc بيشتر از 450 msec نبايد تيوريدازين را مصرف نمايند.

6- توصيه مي شود در طول درمان با تيوريدازين، ارزيابي سطح سرمي پتاسيم و ECG صورت پذيرد، در صورت طولاني شدن فاصله QTc بيش از  500 msec مصرف دارو بايد قطع گردد.

* برخي از داروهاي طولاني كننده QTc

 

Disopyramide                                                Procainamide                           Quinidine

Sotalol                                               Amiodarone                             Cisapride
Antiinfective agents: Clarithromycin, Erythromycin                          Methadone

Antiemetic agents: Domperidone, Droperidol

Antipsychotic agents: Chlorpromazine, Haloperidol, Thioridazine, Pimozide

 

** برخي از داروهاي مهار كننده CP450 2D6

 

Cimetidine                 Propranolol                  Pindolol                       Haloperidol

Fluphenazine             Risperidone                 Thioridazine                Propoxyphene

Desipramine              Nortriptyline                Quinidine                     Clomipramine

SSRIs(Fluoxetine, Paroxetine, Sertraline, Fluvoxamine)

از همکاران محترم تقاضا مي گردد در صورت مشاهده هر گونه عارضه از داروي مذكور مراتب را از طريق ارسال فرم هاي زرد، نمابر (66417252 ) ويا با تماس تلفني (66404223) به مرکز ثبت و بررسي عوارض ناخواسته داروها گزارش نمايند.

مركز ثبت و بررسي عوارض ناخواسته داروها

معاونت غذا و دارو- وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي

کليه حقوق مادي و معنوي مطالب مندرج، براي سازمان نظام پزشکی خراسان رضوی محفوظ مي باشد.

طراحي و اجرا توسط سروش مهر رضوان